Espoon Erotuomarikerho ry:n kannanotto erotuomareihin kohdistuvaan väkivaltaan ja niistä annettuihin sanktioihin

Hyvä jalkapallokansa,

Viime aikoina jalkapallossa on sattunut valitettavia tapahtumia, joissa on tapahtunut erotuomarin fyysiseen koskemattomuuteen liittyvää uhkailua, viimeisimmässä ääritapauksessa veikkausliigapelissä suora tappouhkaus pelaajan suunnalta erotuomarille. Espoon erotuomarikerho tuomitsee syvästi erotuomarin fyysisen koskemattomuuden loukkaamisen sekä kaikentasoisen uhkailun erotuomariston suuntaan.

Suomen Palloliitton kurinpitovaliokunta langetti vastikään päätöksellään veikkausliigapelaalle yhden ottelun pelikiellon tämän uhattua erotuomarin henkeä veikkausliigaottelun puoliajalla sanallisella tappouhkauksella. Kurinpitovaliokunnan päätöksen voi lukea täältä. EEK ilmaisee täyden tukensa Turun Erotuomarikerho ry:lle, joka julkaisi Internetsivuillaan 29.6.2013 avoimen kirjeen Suomen Palloliitolle liittyen kyseiseen tappouhkaustapaukseen. Myös Espoon Erotuomarikerho ry pitää yhden ottelun mittaista lisärangaistusta käsittämättömän mitättömänä ja mitäänsanomattomana rangaistuksena.

Kuluvalla kaudella on korostetusti haluttu puuttua erotuomaristoon kohdistuvaan
uhkailuun ja väkivaltaan. Ohjeistuksen mukaan erotuomarin tulee keskeyttää ottelu välittömästi sekä poistua välittömästi pelikentältä mikäli tuomaristoon kohdistuu minkäänlaista uhkailua. Jokainen voi kysyä itseltään miten Kurinpitovaliokunnan langettama yhden ottelun lisärangaistus on balanssissa asian vakavuuden kanssa?

Suomessa on huutava pula erotuomareista, koska monesti jalkapallon harrastaminen tai harrastuksen jatkaminen erotuomarina pelaamisen loputtua ei kiinnosta ihmisiä harrastuksen epäkiitollisuuden takia. Erotuomarin perusominaisuuksiin täytyy kuulua tietyissä määrin kritiikin ja välillä suorienkin negatiivisten kommenttien vastaanottokyky, niiden prosessointi ja niistä oppiminen, mutta kaikkea erotuomarinkaan ei tarvitse kestää saati hyväksyä – erotuomarikin on ihminen, joskus myös virheitä tekevä sellainen. Erotuomarius on tuomarille harrastus siinä missä pelaaminen pelaajille. Jokaisella on oltava oikeus toimia harrastuksensa parissa turvallisesti ilman väkivallan pelkoa.

Hyvää jalkapallokesää toivottaen,

Espoon Erotuomarikerho ry

johtokunta